Streckkoden fyller 50 år – nu är 2D-koderna redo att ta över: “Techbolagen kan ta en stor roll i utvecklingen”

Jonatan Tullberg, vd, GS1 Sweden firar att streckkoden fyller 50 år. Foto: Emma Viberg/Techarenan.

Den 26 juni 1974, i en matbutik i Ohio, USA, skannades den första streckkoden någonsin. Varan var ett tuggumipaket och den nya streckade innovationen blev snart en global standard. Nu 50 år senare väntar nästa steg i utvecklingen, och techbolagen är en ledare i skiftet.

– Vi står inför en tsunamivåg av olika hållbarhetslagstiftning och för att möta den behöver du som företag kunna samla in stora mängder data. Företag står nu inför frågan att försöka flyta i den här vågen, eller surfa på den. Där vet jag att techbolagen kan ta en stor roll i att hjälpa företag i att komma upp på surfbrädan, säger Jonatan Tullberg, vd på GS1 Sweden, den svenska delen av den organisation som införde streckkoden på 70-talet.

Från Almedalsveckan i Visby 2024 passar han även på att få med tre medskick till techsfären:

– 1. Generera standardiserad data. 2. Hjälpt till att dela och samla den datan, automatiserat och effektivt. 3. Se till att vi använder den datan för att skapa insikter som inte bara handlar om rapportera, utan att förbättra.

Se hela intervjun i spelaren.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.