Techarena 202520 februari Strawberry Arena, SwedenHomeEventsOm Techarenan

Exportfokus Östeuropa: Utmaningar och möjligheter efter Rysslands minskande dominans

Johan Dahl, landanalytiker på EKN, med fokus på Europa. Foto: Press/Shutterstock.

Drygt två år efter Rysslands invasion av Ukraina formas fortfarande ett nytt spelfält för den östeuropeiska exportmarknaden. Ett hål har uppstått, men det är oklart om någon vågar fylla det.

Tillsammans med Exportkreditnämnden, EKN, myndigheten som har till uppdrag att främja svensk export genom att försäkra företag och banker mot risken att inte få betalt, går Techarenan News igenom den globala exportmarknaden, möjligheter för svenska bolag, trender och prognoser. Näst på tur är Östeuropa som exportmarknad.

Ryssland har historiskt varit den dominerande kraften på den östeuropeiska marknaden, och dit har en större del gått av den relativt låga totala svenska exporten. Stora branscher för export är transport- och gruvsektorn, men även hälsosektorn med maskiner och instrument inom sjukvården.

Men efter invasionen av Ukraina 2022 har ingenting varit sig likt. Innan kriget gick över 1 procent av den totala svenska exporten till Ryssland, något som minskat drastiskt, och framtiden är fortfarande grumlig, enligt Johan Dahl, landanalytiker hos EKN.

– Nu när Ryssland i praktiken inte finns kvar som marknad så är det ett nytt spelfält. Jag hade förväntat mig en tydligare ökning av exporten till andra delar av regionen, men drygt två år senare syns ingen tydlig tendens, säger Johan Dahl.

Fortsatt intresse för Ukraina

Däremot finns en tydlig inställning gentemot regionen: Det fokus som finns är riktat mot Ukraina.

– Det finns fortfarande ett stort engagemang, men när det kommer till konkreta affärer så är det svårt för företag att genomföra dem på grund av kriget, säger Johan Dahl.

Något som regeringen beslutat om att underlätta, just via EKN.

– En möjlighet för exportföretag, åtminstone gällande kreditrisken, är den nya garantiförordning som regeringen beslutat om och som ger EKN möjlighet att ställa ut exportkreditgarantier för export till Ukraina. EKN kan täcka merparten av risken för betalningar som sträcker sig till 2026, säger Johan Dahl.

Synen på svenska bolag

Framåt tror han att ökningen av export till Rysslands kringliggande marknader kommer att synas. Främst till Centralasien och Kaukasus.

Men samtidigt är riskerna höga.

– Många svenska företag känner sig lite brända av Ryssland och vill vara försiktigare nu med sanktioner och andra restriktioner som finns. Det är inte direkt lätta länder att helt plötsligt kasta sig in i, säger Johan Dahl.

Hur är bilden av svenska bolag i regionen?

– Sverige har ett gott rykte och intrycket jag får från ambassader och företag är att man har en positiv bild av svenska bolag. Man uppskattar kvalité och att man jobbar hållbart och långsiktigt på ett generellt plan.


Östeuropa som exportmarknad

(Notera att Östeuropa är svårdefinierat som region. Det finns olika definitioner beroende på källa och sammanhang).

Del av den totala svenska exporten: cirka 10 procent.

Källa: SCB.


Läs de andra delarna i serien här:

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.