Techarena 202520 februari Strawberry Arena, SwedenHomeEventsOm Techarenan

Exportfokus Asien: Oanvänd potential och rekordstor svensk affär

Johan Fredriksson, landanalytiker på EKN, med fokus på Asien. Foto: Press/Shutterstock.

Den svenska exporten till Asien har historiskt legat på relativt låga nivåer. Men i slutet av 2023 slöts en rekordstor svensk exportaffär i Indien och det finns outnyttjad potential i regionen för svenska bolag.

Tillsammans med Exportkreditnämnden, EKN, går Techarenan News igenom den globala exportmarknaden, möjligheter för svenska bolag, trender och prognoser. Först ut är Asien som exportmarknad.

Asien är världens snabbast växande region som inte bara står för hälften av världens befolkning, utan även för en betydande del av världens ekonomiska tillväxt.

Den svenska exporten hit står däremot för en mindre del av Sveriges totala export, och även om det inte ser ut att ändras, så finns en outnyttjad potential. Det säger Johan Fredriksson, landanalytiker hos EKN som är den myndighet som har till uppdrag att främja svensk export genom att försäkra företag och banker mot risken att inte få betalt.

– Min bild är att Sverige har ett gott renommé i regionen och att vi har många innovativa företag som gör oss attraktiva, säger Johan Fredriksson.

Största utmanaren till Kina

Länge är det Kina som lett utvecklingen på marknaden. Men efter flera år av hårda pandemirestriktioner, en utdragen fastighetskris och geopolitiska spänningar med väst och USA, har i stället Indien de senaste åren dykt upp som en ordentlig utmanare. Något som avspeglas i siffrorna.

– Kina är världens näst största ekonomi och står fortfarande för den största andelen av regionens tillväxt, men det syns en rotation mot Indien och Sydostasien. Indien har uppvisat en tillväxt på drygt 7 procent för tredje året i rad. Dynamiken drivs av en ung befolkning med en växande medelklass, ökad konsumtion och stora investeringar i uppgradering av infrastruktur och grön omställning.

Ett levande exempel på det är den rekordaffär som slöts i slutet på 2023 mellan Indien och Ericsson rörande en bred 5G-satsning där EKN beviljade exportkredit. Affären innefattar utrustning och tjänster för över 2 miljarder dollar.

Alternativa marknader för svenska bolag

Förutom jättarna Indien och Kina växer även något “mindre” marknader, speciellt i Sydostasien med Filippinerna, Indonesien och Vietnam i spetsen. EU har dessutom relativt nya frihandelsavtal med Singapore och Vietnam och den svenska varuexporten till De 10 länderna i Sydostasiatiska nationers förbund, ASEAN har växt med i snitt drygt 15 procent per år 2021-2023.

– Många ser samma sak som vi och alla vill vara på de stora tillväxtmarknaderna,  vilket innebär en hård konkurrens. Då skulle någon eller några av de större ekonomierna i Sydostasien kunna vara alternativ som definitivt har potential, säger Johan Fredriksson.

Vad ska svenska bolag tänka vid export till Asien?

– Det finns potential för svensk export i Asien, men man ska kanske inte ge sig in där om man inte känner att man har musklerna och möjligheterna för det. Det krävs både uthållighet och att man gör sin hemläxa för att gå in på de asiatiska marknaderna. Att som underleverantör ta rygg på större svenska företag som redan finns etablerade på marknaden kan vara en del av strategin.


Asien som exportmarknad:

Del av totala svenska exporten: Cirka 10 procent.

Källa: SCB.

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.