Techarena 202520 februari Strawberry Arena, SwedenHomeEventsOm Techarenan

Export livsavgörande för svenska startups och scaleups – här är de hetaste marknaderna

Carl-Johan Karlsson, Director, Head of Business Area SME & Midcorp, EKN

Utan export överlever inte två av fem SME:s, små- och medelstora företag, och hälften planerar att använda export för tillväxt. Det visar en ny undersökning från Exportkreditnämnden, EKN.

Av Sveriges totala export står SME:s, där startups och scaleups ingår, för drygt 40 procent, och det visar sig att exporten är en livsviktig del för segmentet.

En ny undersökning från EKN, myndigheten för att främja svensk export, visar att 42 procent av landets alla SME-bolag troligen eller absolut inte skulle överleva utan sin export.

– Vår undersökning visar hur avgörande exporten är för de här bolagen. Därför är det av största vikt att se till att de har den finansiering de behöver för att kunna exportera mer och fortsätta växa, säger Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef SME på EKN.

Export för att växa

I undersökningen tillfrågades bolagen även om tillväxt, och där svarade 50 procent att de ska växa genom ökad export.

EU utanför Norden är den mest lockande exportmarknaden då 37 procent av de tillfrågade bolagen ser regionen som prio 1. Näst mest lockande är Norden med 26 procent följt av övriga Europa, 13 procent, Nordamerika med 11 procent och Asien med 6 procent.

– Vad som är intressant är också hur de säger att de ska växa, inte genom att exportera mer av produkter de redan har, nej, 82 procent säger de ska växa genom att satsa på nya produkter och tjänster, säger Carl-Johan Karlsson.


Exportregioner

Regionerna som är mest intressant för svenska SME:s.

EU utanför Norden: 37 procent

Norden: 26 procent

Övriga Europa: 13 procent

Nordamerika: 11 procent

Asien: 6 procent

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.