Från idé till 1 500 kunder på 12 marknader på tre år – så ska NORNORM förändra kontorsvärlden
Kontoret som koncept blir allt mer flexibelt. En utveckling som NORNORM – vinnaren av Årets tillväxtbolag i Techarenan Challenge – vill driva på med sin lösning för prenumeration av kontorsmöbler: “Visionen är att bli världens största cirkulära affärsmodell”, säger medgrundaren Jonas Kjellberg.
“Varför ska man köpa kontorsmöbler, när man kan prenumerera på dem?”
Det var grundtanken som föll ner i serieentreprenören Jonas Kjellbergs knä när han satt i möbeljätten Ikeas digitala råd under 2020. Det var brinnande pandemi och tanken på det traditionella företagskontoret skakade i grunden.
– Man kom snabbt fram till att det här var något man ville titta närmare på, men inte inom Ikea från start, säger Jonas Kjellberg.
I stället föddes NORNORM, med inspiration från “nordisk norm” med minimalism och cirkuläritet i spetsen. Medgrundare och vd blev Anders Jepsen, med nära 15 års erfarenhet inom Ikea.
Från 0 till 100 på tre år
Jonas Kjellberg har flera lyckade entreprenörsresor bakom sig. Han var, bland annat, med från början av framgångssagan Skype, och som investerare inom Kinnevik tidigt inne i game changers som Zalando och HelloFresh.
En bakgrund som satte tonen för NORNORMs snabba framfart. På de tre åren som bolaget varit aktivt har de gått från 0 till närmare 100 anställda på kontor i Stockholm, Köpenhamn (HQ), Berlin, Amsterdam och London, 1 500 kunder på 12 marknader och över 1,2 miljarder kronor i investerat kapital.
– Alla tider har sina perspektiv, och det går inte att bara kopiera en framgångsmodell. Men man kan absolut ta inspiration från allt som man gått igenom och hitta en “go getter-attityd”. Att man vågar gå ut och vinna, säger Jonas Kjellberg.
Den snabba resan låg även till grund för priset som Årets tillväxtbolag i Techarenan Challenge 2023 som delades ut under Almedalsveckan på Gotland efter att 30 finalbolag pitchat inför en jury.
Vill bli världens största cirkulära affärsmodell
NORNORMS lösning är uppdelad i både mjukvara och hårdvara, där mjukvaruplattformen med automatisk planering och inredning har störst fokus, och hårdvaran, själva möblerna, förvaras och körs runt i ett cirkulärt kretslopp.
– Vi riktar oss främst till bolag som inte riktigt vet hur framtiden ser ut och som behöver vara flexibla. Visionen är att bli världens största cirkulära affärsmodell, att bryta den marken för att visa på att det verkligen fungerar. Jag tror stenhårt på cirkuläritet som modell och det är en ny typ av miljökapitalism på gång om man vill kalla det så. Jag tror att vi kommer att se enormt många fler sådana typer av bolag och lösningar framöver, säger Jonas Kjellberg.
Men syftet går förbi enbart miljöperspektivet:
– Att det är bra för miljön räcker inte, för att kunna skapa en förändring måste man även erbjuda lösningar som är billigare och bättre, då blir det intressant på riktigt.
Förändring i en traditionell bransch
Samtidigt är kontorsmöbleringsbranschen väldigt traditionell och även om ett stort momentum uppstått efter pandemin står NORNORM inför en stor beteendeförädnring.
– Man ska vara otroligt ödmjuk inför förändring och att ändra konsumentbeteenden. Det medför alltid en skepsisism. Samtidigt är det ju många av de som är skeptiska som snabbt glömmer bort det när det visar sig att något är enklare, säger Jonas Kjellberg och fortsätter:
– Jag menar, 98 procent av världens företag hyr sina fastigheter. Varför ska man då äga sina möbler?
Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.