Vidde på uppdrag att helt förändra snöskotern: “Finns ingen annan som gör det vi gör”
Bil, motorcykel och båt, fordonstyper som kommit långt inom elektrifiering. Samma resa väntas även för snöskotern med svenska Vidde i den globala täten, en av vinnarna i årets Techarenan Challenge.
Hela transport- och fordonssektorn är i en omställningsfas mot elektrifiering och hållbarhet. En utveckling som kanske främst syns på våra asfalterade vägar. Men sektorn består av fler fordonstyper än så.
En sådan är snöskotern som är stor inom alpinturismen, och det var just där som idén om en elektrisk och hållbar snöskoter föddes.
– Vi var på resa i norr och skulle på skotersafari, när det gick upp för oss att det inte går att ha egna kläder på sig, eftersom en bensinskoter släpper ut så mycket avgaser. Den andra delen är ju att man är ute för att uppleva naturen, och man ser den, men hör ingenting eftersom det bullrar så mycket från maskinerna. Efter en stund tappar man känslan av att vara i naturen, säger Christian Lystrup, vd och grundare av Vidde.
“Ska känna igen en Vidde på 100 meter”
Tillsammans med Yalda Mirbaz, en vän sedan dagarna på universitetet, startades bolaget under 2021. Målet är att skapa en elektrisk och hållbart producerad snöskoter, med noga vald design.
– Man ska kunna se på 100 meter att det är en Vidde, säger Yalda Mirbaz som axlat CFO-rollen i bolaget.
Sedan starten har 5 miljoner kronor tagits in i investerat kapital och i september i år stänger de en fulltecknad andra runda på 10 miljoner kronor. Dessutom har 10 miljoner ytterligare kommit in i form av bidrag från bland annat Vinnova och Energimyndigheten.
Andra milstolpar är en lanserad prototyp av den första modellen Frank i april 2023, över 250 förordrar i skrivande stund med jätten Skistar som en av beställarna, samt ett prestigefullt partnerskap med den italienska designbyrån Pininfarina.
– För dem som inte har koll så är det som att landa Gucci som designpartner, fast i fordonsvärlden, säger Christian Lystrup.
Vidde riktar sig i första hand till B2B-segmentet och de cirka 25 000 skotrar som säljs varje år i Europa, där Sverige är den största marknaden, med Finland och Norge där bakom.
– När vi startade så fick vi klart för oss att det här verkligen är ett område som Sverige kan satsa på. Snöskoter ligger långt efter i omställningsarbetet i grunden och behovet är redan tydligt inom B2B-sektorn i och med att många företag förbundit sig att bli helt fossilfria inom några år, säger Christian Lystrup.
En av vinnarna i Techarenan Challenge
Internationellt finns andra aktörer med eldrivna snöskotrar, men ingen med samma ambitioner att även produktionen ska ske hållbart.
– Det finns inga andra som håller på med just hållbara EV:s i det här segmentet. Den stora utmaningen ligger i just produktionen och att kunna skapa volym där, fortsätter Christian Lystrup.
I somras var Vidde en av 30 finalister i Techarenan Challenge 2023 som avgjordes under Almedalsveckan i Visby, Gotland. Efter två intensiva tävlingsdagar stod Vidde som vinnare av Publikens pris som röstades fram av besökarna i Almedalen.
– Även om jag är tävlingsinriktad så tänkte jag att vi inte skulle vinna eftersom konkurrensen bland de andra bolagen var så hård, så vinsten kom som en chock men gjorde oss väldigt glada, säger Yalda Mirbaz som var på plats för Viddes räkning.
Framöver väntar en fortsättning i Norrskens acceleratorprogram, som bolaget valts ut till, och till vintern väntas lansering av förserie innan skotrar rullas ut i bred omfattning till vintern 24/25.
– Det är ett väldigt spännande, och stundtals nervöst stadie att vara i, men även en tid där vi har möjlighet att vara kreativa. Det faktum att man ser något komma till liv, från att ha en prototyp till att kunna presentera något för marknaden. Det är stort, säger Yalda Mirbaz.
Vidde Snow Mobility
Founded: 2021.
Based: Jörn, near Skellefteå.
Team: 5 (core team).
Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.