Ny rapport – stor framtidstro hos nordiska SaaS-bolag: ”Vi ser ett fokusskifte”
8 av 10 SaaS-bolag i Norden tror på accelererad eller bibehållen tillväxt under 2023. Det visar en ny rapport från SaaS-investeraren Monterro, som pekar ut branschens förväntningar, prioriteringar och utmaningar framöver.
Av de 166 svarande bolagen i rapporten tror över hälften på en accelererad tillväxt i år jämfört med 2022. En knapp tredjedel tror på en bibehållen tillväxt.
– Marknaden står sig stark. Samtidigt ser vi att bolagen skiftar fokus. I ljuset av global osäkerhet och ökad inflation, lägger företag mer kraft på att växa med existerande kunder, få bättre kostnadskontroll och granska prissättning, säger Gustav Lagercrantz, vd på Monterro som för andra året i rad genomför rapporten Nordic B2B Software Growth.
Den förväntade tillväxtökningen ligger i linje med det amerikanska marknadsundersökningsbolaget Gartner som spår en 9 procentig tillväxt i mjukvarumarknaden i år.
Bilden bekräftas ytterligare på insidan hos några av bolagen.
– Absolut, vi ser en ökning av intresse och efterfrågan för våra produkter från flera marknader. Något som vi inte sett sedan pandemiåret 2020 då vi gick från att ha användare i ett handfull länder till 60, säger Claudia Rademaker, medgrundare av Edtech-plattformen Dugga.
Nya prioriteringar och utmaningar
20 procent fler av bolagen har just ”tillväxt med nuvarande kundbas” som högprioritet jämfört med 2022. Då var topprioriteringar att anställa fler säljpersonal och ökade investeringar i marknadsföring, något som nu fallit ner på priolistan.
I rapporten pekas även den nordiska SaaS-branschens topputmaningar ut. Liksom i förra rapporten är säljarbetet den största utmaningen. Då angav 44 procent av bolagen säljarbetet som en topp 3-utmaning. Nu är det 60 procent.
Efter säljarbetet följer marknadsföring (40 procent) och internationell expansion (36 procent) som de största utmaningarna.
Prissättning som strategi för framgång
Ett annat nyckelfynd i rapporten handlar om prisökningar. I genomsnitt har SaaS-bolaget ökat priserna för nya kunder med 8,4 procent och 6,5 procent för existerande. Enligt undersökningen ska prisökningarna inte påverkat kundbortfallet.
– Prissättning är ett område som ofta förbises, och det är viktigt att sätta upp tydliga, långsiktiga prisstrategier för att förstå vilket värde som din produkt ger till dina kunder. Med rätt strategi kan du snabbt öka din omsättning med 15–20 procent, men om du struntar i grundarbetet kan det ha helt motsatt effekt, säger Monterros vd Gustav Lagercrantz.
Claudia Rademaker och Dugga har justerat upp sina priser efter en tydlig modell, men har olika strategier beroende på marknad.
– Priserna har justerats uppåt genom en justeringsmekanism som vi använder och som såklart ökar omsättningen. Samtidigt använder vi en annan prisstrategi på mindre utvecklade marknader med syftet att penetrera den, säger hon.
Suwar Mert, vd och grundare för ett annat svenskt SaaS-bolag – Bower – som utvecklat en app för att panta olika förpackningar via mobilen, har en annan syn på just prissättning.
– Vi ser det snarare som en möjlighet att bibehålla samma pris eller höja så lite som möjligt och därmed hjälpa företagen som har det svårt att ansluta sig till Bower. Det uppskattas väldigt mycket av kunderna, säger han.
Rapporten som jämförande kraft
Monterro är en tillväxtspecialiserad investerare med fokus på den nordiska SaaS-marknaden. I sin portfölj har de 17 mjukvarubolag i olika branscher.
Strategin är att arbeta nära portföljbolagen när det kommer till expertis, kapital och kompetens.
– Förutom att rapporten konfirmerar det vi hör och ser från våra portföljbolag och andra mjukvarubolag som vi möter i Norden, hoppas vi att rapporten kommer kunna stötta och vara ett bra verktyg för alla entreprenörer som vill jämföra deras bolag och SaaS-KPI:er med andra i branschen, säger Gustav Lagercrantz.
Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.