Edtech-branschen i debattinlägg: “Både den tryckta läroboken och det digitala läromedlet behövs”
Det saknas tillgång till digitala läromedel på svenska skolor, skriver Jannie Jeppesen, vd för branschorganisationen Swedish Edtech Industry, i en debattartikel på politiksajten Altinget.
Förra veckan lämnade Sveriges nya regering in sin första budgetproposition. I efterdyningarna har olika satsningar inom olika områden presenterats. Däribland satsningarna inom skolan via skolministern Lotta Edholm (L).
I ett debattinlägg bemöter nu branschorganisationen Swedish Edtech Industry satsningarna. Organisationen samlar svenska Edtech-bolag och för branschens talan i vissa frågor.
De välkomnar den nya regeringens satsning på närmare 700 miljoner kronor för att att öka tillgången till läromedel. Men pekar samtidigt ut en del faktafel i skolministerns presentation. Bland annat att svenska skolor skulle ha god tillgång till digitala läromedel i sina klassrum.
– Beslutet att stärka tillgången till läromedel är mycket efterlängtat. Sverige bär sedan länge på en “läromedelsskuld”, man har helt enkelt inte tillgång till de läromedel man behöver. Det är viktigt för att öka läsningen hos svenska elever. Men det behövs både tryckta såväl som digitala läromedel. Den diskussionen behöver balanseras, säger Jannie Jeppesen, vd, Swedish Edtech Industry.
Tre huvudpunkter
I debattartikeln lyfts tre områden fram som, Swedish Edtech Industry anser behöver ligga till grund för framtida beslut om fördelning och användning av budgettillskottet.
1. Läromedelsbudgeten är låg och avsevärt lägre än i andra jämförbara länder.
2. Det saknas tillgång till digitala läromedel på skolorna.
3. Digitala och tryckta läromedel har olika funktion och båda behövs.
– Forskning visar att både tryckta och digitala läromedel behövs i skolan. Eleverna behöver olika lässtrategier för att hantera olika typer av tillgänglig information, både tryckt och digital text. Det här kommer framförallt att visa sig när digital läsning blir ett krav vid de kommande digitala nationella proven i olika ämnen, säger Jannie Jeppesen.
Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.