Entreprenörernas bästa tips för en lyckad bolagspitch
Att själv förstå sitt bolags genialitet är oftast ingen konst. Men att få andra att inse samma sak är en annan femma. Vad innehåller egentligen den optimala bolagspitchen, och vad måste finnas på plats för ett lyckat utfall? Vi har frågat fyra entreprenörer inom techbranschen.
Varje vecka ställer Techarenan News en fråga till aktuella ledare och aktörer inom tech, entreprenörskap, näringslivet och innovation.
Den här veckan handlar det om bolagspitchar och vad som egentligen definierar en lyckad sådan. Är det teamets styrka, tillväxtmöjligheterna, förarbetet eller mixen av allt som är viktigast?
Hjalmar Ståhlberg Nordengren, vd och grundare, Karma
En bra bolagspitch behöver vara kortfattad och koncis. Du ska kunna berätta vad ditt bolag gör med en enda mening, annars gör du sannolikt någonting som kommer bli svårt för användarna och kunderna att förstå.
En längre pitch (till exempel en presentation för potentiella investerare) ska också gärna vara kondenserad till det viktigaste. Vad gör ni, hur gör ni det bättre än de alternativ som finns idag och varför kommer just ni lyckas med att bygga detta bolaget? Det mesta utöver svaren på de frågorna gör ofta att det viktigaste budskapet försvinner, er story.
Caroline Walerud, partner, Walerud Ventures
Först, gör hemläxan: Dela bara din pitch till investerare som investerar i din typ av bolag och beskriv i e-mailet varför ni är en match. Till exempel investerar Walerud Ventures i pre-seed deep tech för miljön, så det är ingen idé att skicka fintech, edtech, appar, eller bolag i senare stadier till oss.
Alla våra investeringar kommer genom cold e-mails och liknande. Skriv tydligt i e-mailet varför det är just ditt team som kommer lösa problemet, och de konkreta resultat ni redan bevisat. Det bygger kredibilitet och gör att det är mer troligt att vi tittar djupare på din pitch.
Se till att du tränat på det du ska säga i exakt samma format som pitchen hålls i, så att du är bekväm med orden och mötesupplägget. Då får du bandbredd att lyssna in publiken och svara smart på frågor.
Alok Alström, vd, Appjobs
Det är att 1: att å ena sidan adressera ett konkret problem med en konkret lösning men samtidigt visa att 2: universumet som problemet är i växer och har många fler affärsmöjligheter i sig.
Det visar att bolaget både har en kortsiktig strategi med konkreta mål och att uppsidan på sikt är väldigt stor och attraktiv.
Sebastian Rudenstam, medgrundare och CBDO, Beleco
Det är att man löser ett problem som skapar värde för alla spelare som är inkluderade på ett enkelt sätt. Att man tänker: “Varför har vi inte gjort så här innan?” eller “Wow vad smart, denna tjänst måste jag använda“.
Vill du få inspiration eller se exempel på bolagspitchar? Klicka här för att se alla finalpitchar i tävlingen Techarenan Challenge 2020.
Förra veckan handlade det om jämställdhet i techsfären och hur branschen ska gå till väga för att bli just mer jämställd. Läs artikeln här.
Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.