Matsmarts grundare: För oss funkade det att springa snabbt och knyta skorna sen

Ulf Skagerström, medgrundare Matsmart som vann priset Årets tillväxtbolag i Techarenan Challenge 2018.

– För oss funkade receptet “spring snabbt och knyt skorna sen”. Det är inte rätt för alla. Vi har även tydligt sett hur starkt det är att ha en affärsidé som har en hållbarhetsaspekt i sig, berättar Matsmartgrundaren Ulf Skagerström som vann priset Årets tillväxtbolag i Techarenan Challenge 2018.

Genom att ta hand om och sälja mat som annars skulle slängas har Matsmart ett case där de både gör gott för planeten och ger kunderna chansen till en bra affär. Genom idén som föddes 2013 har hittills över 11 000 ton mat räddats från soporna. 2018 vann Matsmart priset Årets tillväxtbolag i Techarenan Challenge. Vad fick ni med er från Techarenan? 

– Det var en bekräftelse på att det vi gjorde var bra. När vi kom dit och såg inramningen och publiken kände vi snabbt att det var helt rätt folk där. Människorna som var där var verkligen intresserade av bolagen. Vi fick väldigt fin respons och blev supertaggade och körde all in med våra pitchar inför juryn. Att vi sedan vann var helt oväntat och väldigt roligt. Det blev ett otroligt fint kvitto på att vi var något riktigt bra på spåren. Nu har det gått två år och vi har fått upprepad bekräftelse på att vi gör rätt genom vår affärsmodell, berättar Ulf Skagerström som är en av grundarna till bolaget.

Ni har gjort en enorm tillväxtresa som bara fortsätter. Har ni stött på några komplikationer på vägen?

– Jag kan bara konstatera att det som står i tidningsrubrikerna inte är hela sanningen eller hela bilden. Där kan det låta som att vi seglar fram utan motstånd men jag upplever att vi blir utmanade hela tiden. Vi driver en verksamhet som i ena änden är helt digital men den andra helt analog och det är inte okomplicerat. När vi startade verksamheten kunde vi lite saker om mat och försäljning men ingenting om lager och logistik och vi underskattade den biten till 2000 procent. Vi trodde att det var något som vi kunde hantera lite hemma på nätterna. Idag har vi en lagerlokal på 10 000 kvadratmeter med 140 personer anställda.

– Till en början handlade det mycket om att släcka bränder. Men det var också ett val vi gjorde. Detta var en idé och möjlighet som vi såg där och då och vi förstod att vi behövde vara snabba eftersom det gällde att vara först. Detta är inte en idé det går att ta patent på så det krävdes att vi var snabba och då blir det inte perfekt.  Vi valde att springa snabbt och knyta skorna längs med vägen. Med årens gång har vi så klart blivit ett mer välkalibrerat bolag. Vi har blivit mer datadrivna och vi jagar inte bara tillväxt utan också sunda nyckeltal. 

Bolaget grundades 2013 och efter några år av det klassiska driva-bolag-från kompisens-källare var lokalerna urvuxna och de flyttade till nuvarande större lokaler i Katrineholm. I juni 2017 slogs portarna upp i Finland och 2019 lanserades Matsmart i Danmark. Att er tjänst är skalbar var en förutsättning för er framgång. Var detta med i kalkylen redan från början? 

– Vi förstod snabbt att detta inte är något man gör i liten skala om man vill nå lönsamhet utan lönsamhet kommer med volymen. Matindustrin är enormt stor i reella tal så vill man vara en stor spelare att räkna med så måste man satsa i enlighet med det. Vi ville aldrig bara var en butik på hörnet utan blev nationella direkt.

Coronapandemin har påverkat stora delar av e-handeln positivt. Hur har det varit för er, har ni sett ändrade kundbeteenden?

– Vi märkte tydligt av den hamstringshysterin som rådde under några veckor men det var inget nu-gräver-vi-guldläge för oss utan snarare ganska dyrt och svårhanterligt. Vi mår bäst när vi har ett jämnt flöde, det gäller nog de flesta verksamheter. Det har också varit mycket snack om att allt fler har hittat till nätet och vi är verkligen glada att vi har en verksamhet i den nischen, men coronapandemin har inte gjort att vi har fått helt nya kundgrupper, möjligen att våra redan starka kundgrupper har blivit ännu starkare.

Med stabila verksamheten i Sverige, Finland och Danmark blev det dags för bolaget att maka sig längre bort från mammas gata i Katrineholm och nyligen gjorde Matsmart sitt intåg på den tyska marknaden. Hur har det varit att lämna Norden och bege er ut på kontinenten?

– Det är väldigt spännande. Tyska marknaden är 8-10 gånger större än Sverige. Eftersom vår lansering sammanföll med coronautbrottet innebar det att vårt team härifrån inte kunde åka ner och vara med vid lanseringen. Lyckligtvis hade vi anställt en rad nyckelpersoner i Tyskland som nu fick lösa detta på egen hand. Tyskland är en på många sätt utmanande marknad men vi är övertygade om att vi kommer att klara det.

Utmanande på vilket sätt?

– Våra två främsta framgångsfaktorer på andra marknader är att vår idé är bra för planeten och att man som kund gör en bra affär. Tyskland är en stor marknad med ett enormt lågprissegment. Tyskarna är vana att handla billigt. Men vi vet vilka våra målgrupper är och hur vi ska kommunicera med dem. Det är många som satsat mycket i Tyskland och bränt sig så det är en marknad man ska ha respekt för och det har vi.

Hur ser planerna ut framöver?

– Vi har satt upp som mål att ta Sverige till lönsamhet och där är vi snart i mål och vi ska etablera oss i Tyskland och få traction där. Vi lärde oss mycket när vi etablerade oss i Finland och de erfarenheterna tog vi med oss när vi klev in i Danmark och det vi lärde oss där har vi fått stor användning av vid lanseringen i Tyskland. Vårt fokus just nu är att fortsätta växa de marknader vi har och att få ett stabilt fotfäste i Tyskland.

I höstas tog ni in 182 miljoner i en investeringsrunda för att kunna finansiera expansion till flera länder. Hur länge räcker pengarna?

– De räcker ett tag, vi är inte supersvettiga. Även om finansieringsmarknaden också har blivit mer nervös så känner vi oss ändå rätt trygga med att lösa framtida finansiering. Dessutom har vi snart lönsamhet i Sverige och vi går bra på övriga marknader.

Det var två år sedan ni vann Techarenan Challenge.  Vad har vi lärt er den senaste åren som du vill dela med dig av till andra entreprenörer och startupbolag?

– För oss funkade receptet spring snabbt och knyt skorna sen. Det är inte rätt för alla. Vi har även tydligt sett hur starkt det är att ha en affärsidé som har en hållbarhetsaspekt i sig. Att vår affärsidé bygger på fundamentet hållbarhet har gett oss investerare som vi annars inte hade fått. Det börjar snudd på bli en hygienfaktor att du har den aspekten med i din affärsmodell. Så mitt råd är att om du börjar nu med ett helt vitt papper se till att få med hållbarhet som en hörnsten.

Lisa von Garrelts
lisa@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.