Övervakning i realtid ger överlägsen samhällsplanering
I framtidens stad kommer vi att vara frivilligt övervakade hela tiden och det kommer att ge förutsättningar till överlägsen samhällsplanering. – Det kommer att ske en mycket snabb acceptans för övervakning, säger Mattias Goldmann, hållbarhetschef på Sweco.
Medan vi planerar vad vi ska äta till middag planerar arkitekter och infrastrukturspecialister hur våra städer ska se ut – med en generations framförhållning.
– Mycket av det vi arbetar med ligger långt fram i tiden eftersom vi oftast är med i begynnelsen av projekt. Det kan handla om en generation framåt i tiden, förklarar Mattias Goldmann, hållbarhetschef på Sweco.
Samhället vi lever i förändras kontinuerligt och när vi pratar om framtidens stad är det inte bara nybebyggelse som åsyftas utan även befintlig bebyggelse. Förändringar sker långsamt och gradvis men stora händelser kan ge hopp och hack i kurvan på ett oväntat sätt.
Kommer pandemin och de förändringar som skett för de flesta i vardagen nu att påverka framtidens stad?
– Absolut. Vi har under de senaste månaderna sett stora förändringar i vårt upplevda transportbehov. Vi har till exempel alltid trott att vi behöver ta oss till jobbet varje dag men framöver kommer hemarbete blir vanligare. Och vi kommer i större utsträckning att delta på webinarier snarare än stora seminarier på plats. Detta och andra nya beteenden kommer att förändra resemönstren men även avfallsströmmarna i staden och det i sin tur kommer att påverka hur vi bygger, förnyar och planerar.
Även synen på vår närmiljö kommer att få bestående förändringar.
– Det blir allt mer viktigt att det finns platser där vi kan promenera på lunchen. Vi kommer att se en mer nyanserad diskussion om förtätning, att kunna vara fler i staden utan att det sker på bekostnad av grönområden. Trots att det inte finns någon biologisk mångfald som måste bevaras i parker och gröna små plättar så kommer det att bli viktigt att försvara dessa områden då de ger andrum till folket. I hemmamiljön kommer vi att söka ROT-avdrag för att bygga en bra arbetsplats istället för att renovera om köket.
I den framtida staden kommer alla invånare kontinuerligt att vara med och bidra till att ge underlag till bättre samhällsplanering då vi frikostigt delar med oss av data om hur vi rör oss.
– Vi kommer att vara frivilligt övervakade jämt. Det kommer att ske en mycket snabb acceptans för övervakning. I dag råder en skepsis till övervakning via kameror men folk trycker glatt på I agree-knappen på mobilen fler gånger i veckan utan att läsa det finstilta. Vi delar redan data om oss själva i större utsträckning än vad många förstår och detta kommer bara öka. Det kommer att ge otroliga förutsättningar till samhällsplanering när det finns realtidsdata på hur vi rör oss, vad vi gör och hur vi reser. Det kommer också att betyda bättre beslutsunderlag för klimat- och hållbarhetsarbetet. Att Telia trackar och delar med sig av data på var vi befinner oss är det i princip ingen som haft synpunkter på nu under coronakrisen. Samma acceptans tror jag kommer att nås när det gäller klimat- och hållbarhetsarbete, så länge vi är trygga med att vår personliga integritet inte hotas. Den ökade tillgången till data gör att kollektivtrafik och mycket annat kan utformas efter våra verkliga och nuvarande behov, inte vad en liten grupp svarade i en resvaneundersökning för flera år sen.
Cirkulär ekonomi kommer att få ytterligare stora sving uppåt i framtiden tror Mattias Goldmann.
– Vi står inför ett paradigmskifte när det gäller att vi vill kunna trygga vår egen framtid. Vi kommer att bli allt mer intresserade av närproducerat och det är inte bara av klimatskäl utan också för att vi vill minska beroendet och bli mer självförsörjande som nation eller region. Vi kommer kanske inte vara så sugna på att vara beroende av Putins olja, utan driver på för att själva kunna producera egna drivmedel, som då per definition blir förnybara. Jag är till stora delar glad för den här utvecklingen men vi vet att en anledning till att vi har så bra relationer till andra länder är för att vi handlar av varandra, så självförsörjandet ska ske med måtta.
Även delningsekonomin kommer att fortsätta att breda ut sig och det kommer bland annat att frigöra nytt utrymme i städerna.
– Som ett exempel på ökad delningsekonomi kommer vi se att bilpoolerna ökar. Min generation tycker att det är kul med bilar men den yngre generationen ser bilen som något som löser ett problem. Man vill bara ha en bil när man behöver den och det är ju rätt sällan, och då slippa ta ansvar för att skatta, serva, försäkra, tanka och tvätta. I dag är stadens gator som en stor förråds- och uppställningsplats för bilar som inte används. Med färre bilar kommer stora mängder gatumark att frigöras och det ger nya möjligheter till en annan och mer människocentrerad stadsplanering.
Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.